Höstmarknad och äppelhelg på Djurgården!

CIRKUS & SKANDIASCENEN

– 15 september: PREMIÄR! ”Ledin – Skarpt läge” Tomas Ledin är en av Sveriges mest älskade artister och nu intar han återigen scenen med en nyskapad musikalisk käftsmäll till show. Föreställningen spelas på Cirkus scen på torsdagar/fredagar/lördagar kl.21.00 samt vissa extra föreställningar på lördagar kl.15.00 till och med den 16 december.
– 21 september: PREMIÄR för ”Jason Timbuktu Diakité – En droppe midnatt” – en scenföreställning om livet, musiken, historien och om att inte vara halv utan snarare dubbel.
Torsdagar/fredagar kl.19.30 & lördagar kl.16.00 + 19.30.
För mer information om föreställningar på Cirkus och Skandiascenen klicka här

VECKA 38 PÅ DJURGÅRDEN

ÄPPELHELG PÅ DJURGÅRDEN – 23-24 SEPTEMBER
– Nordiska museet
Ta med hela familjen till Äppelfestival i Wicanderska Villans mysiga trädgård (mitt emot Nordiska museet). I trädgården visas 200 olika svenska äppelsorter. För barnen blir det äppellekar och äppelpyssel. På festivalen kan du såklart äta mat, smaka på bakverk med äpplen, köpa egna äppelträd eller fråga experterna beskärning.
Kl.10.00-17.00

– Rosendals Trädgård
Under helgen hålls visningar i fruktträdgården kl.14.00, försäljning av ekologisk frukt, i vedugnsbageriet bakas äppelbakverk och äppelbröd och i trädgårdskaféet serveras årets äppelmust.
Under söndagen kommer också att finnas en äppelbar i trädgården, äppeljazz i växthuset och kl.13.00 blir det vernissage och prisutdelning för Rosendals Vänförenings fototävling ”Komposten – smasken för masken”. Fri entré.

– Oaxen
Under helgen erbjuds en meny med fokus på äpplen. Matgäster bjuds på Magnus Eks egen mustade äppeldryck. En trerätters äppelmeny inkl Magnus Eks äppeldryck för 575kr/pp.

– Skansen
På Skansen finner du äppelsorter från 1700-talet och fram till idag. Äppelträden finns vid Skogaholms köksträdgård, Kolonilotterna, Posthusängen och Skånegården.
Under helgen hålls också Skansens årliga Höstmarknad anno 1900, där du bland annat kan köpa med dig äpplen hem.

– Spritmuseum
Cidermässa på museet, Sveriges bästa producenter av hantverkscider har samlats på Spritmuseum för en mässa i museets berså. Här kan du testa all torr cider till iscider och tilltugg från museets kritikerrosade restaurang. Kl.14.00 hålls en föreläsning om svensk cidertillverkning, genom historien. Fri entré, provsmakningsbiljetter 20kr/st.

LÖRDAG 23 SEPTEMBER
– Sagor för barnen, varje lördag läser medlemmar i Etnografiska museets vänförening sagor för barnen, startar kl.13.30.
– Höstmarknad med trädgårdsvandring och friluftsmåleri för alla barn på Prins Eugens Waldemarsudde, kl.11.00-17.00 (även på söndag).
-Höstmarknad anno 1900 på Skansen, pröva på lekar från förr, besök spådamen och låt dig underhållas av dansare och lustiga karaktärer i marknadsvimlet, 11-00-16.00 (även på söndag).

SÖNDAG 24 SEPTEMBER– Catwalk med historiska plagg på Thielska Galleriet, en temadag om couture, mode och stil, kl.12.00-16.00.


GUIDADE TURER I HÖST PÅ DJURGÅRDENS MUSEUM
– Kvälls- och eftermiddagsvisningar – Följ med ETNOGRAFISKA MUSEETS kunniga pedagoger på intressanta visningar varje onsdag kväll kl.17.30 och varje torsdag kl.15.00 med olika tematiska spår i utställningarna.
ETNOGRAFISKA MUSEET med dopp! Gå på specialvisningar i höst med guidad tur och avslutande samtal med fika i restaurang Matmekka. Onsdagar den 11 okt & 15 nov kl.15-16 (100kr)

BARN- OCH FAMILJEAKTIVITETER PÅ DJURGÅRDEN I HÖST
– Familjesöndagar med Karibientema på ETNOGRAFISKA MUSEET om kreolkultur i Karibien och norra Sydamerika, startar 10 september kl.12.30-16.00.
– Barnvisningen ”Prata Polis” startar kl.12.00 och familjevisningen ”Tjuv & Polis” startar kl.15.00 på lördagar och söndagar på POLISMUSEET.
– Gå på familjevisning på SJÖHISTORISKA MUSEETS av utställningen ”Resenärerna”. En historisk resa till Kina och tillbaka. Lördagar & söndagar kl.11.00.
– Experimentshower på TEKNISKA MUSEET – Höstens shower är fyllda av spännande och ibland lite farliga experiment inom ljud, ljus, optik, termodynamik och vågrörelser. 29 okt, 26 nov kl.13.00.

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR PÅ DJURGÅRDEN I HÖST
– På PRINS EUGENS WALDEMARSUDDE öppnar utställningen ”Form och färg – André Lhote och svensk kubism” den 16 september till 21 januari.
– På SPRITMUSEUM öppnar utställningen ”Under ytan – Bertil Vallien på Spritmuseum” den 13 oktober. Utställningen visar en mindre känd och mörkare sida av konstnärskapet som publiken aldrig tidigare har fått ta del av. I centrum står ett svart, ogenomskinligt glas vars yta liknar grafit, betong eller kolsvart pärlemor.
– Den 14 okrober öppnar också utställningen ”Annika Ekdahl – Vävda bildvärldar” på PRINS EUGENS WALDEMARSUDDE som pågår till och med den 11 februari. Annika Ekdahl är en av Nordens främsta textilkonstnärer som ger nytt liv åt en historisk textil genre.
– Utställningen ”Hela Helga Henschen. Jubileumsutställning” öppnar den 14 oktober på THIELSKA GALLERIET. Helga Henschen arbetade i olika medier och i utställningen kommer finnas målningar, skulpturer, affischer, illustrationer och karikatyrer från 1940-tal till och med 1990-tal.

Bra att veta om Djurgården

VECKA 39 PÅ DJURGÅRDEN

Onsdag 27 september
– Ordet i Centrum med Henry Bronett på Etnografiska museet, startar kl.18.00.
– Visning av museibyggnaden och om Nordiska museets historia, startar kl.17.30. På plats kommer också finnas författare till titlar som hänger ihop med museets kärnområden som berättar spännande historier om deras skrivande. Kl.18.00 blir det provsmakning av olika, ibland oväntade livsmedel med nordisk koppling. Mellan kl.17-20 är det fri entré till Nordiska museet.
– Musik på udden! Form och färg – André Lhote och svensk kubism. Upplev spännande musik och textläsning med framstående musiker och skådespelare i samspel med konsten på Prins Eugens Waldemarsudde, startar kl.18.30.

Torsdag 28 septemner
– Provning med Kapten Haddocktema tillsammans med Nadja Karlsson på Spritmuseum, startar kl.18.00.
– Premiär för föreställningen ”Sagan om den lilla farbrorn” på Junibacken kl.11.30.

Fredag 29 September
– Pop House Live på Abba The museum, Pop House fylls med levande musik. Varje vecka presenteras en ny artist, med fokus på svenskproducerad musik. Startar kl.18.00.
– Afternoon tea: Romska röster, startar kl.15.30 på Vasa museet

Lördag 30 September
-”United taste of America” – Nadja Karlsson berättar om de senaste kulinariska trenderna (mycket Mellanöstern) och vilka viner som passar till, kl.15.00 på Spritmuseum.
– Temahelg på Skansen ”Extra fokus på bröd” – nödbröd, kakbak och surdeg i husen och gårdarna. Känn doften av nygräddat när bagarna visar hur bröd har bakats förr i tiden, kl.11.00-16.00 (även söndag)